trón, oltár, szövetség, metafizika

Északi szégyenmenet

2020/10/06. - írta: Tari Zoltán

 

Az északi országok az elmúlt években aggasztó jelenségekkel találták szembe magukat, különösen a zsidó nagy ünnepek környékén. Az utcákon zászlókkal vonuló fiatalok sokasága volt látható, akik legutóbb szeptember végén a zsinagógák környékét irányozták meg, zavarva az ünnepről érkezőket.

 

 

 

 Öt skandináv országban ütötte fel fejét az Északi Ellennállás Mozgalom nevű neonáci csoportosulás, és évek óta egyre erősödik jelenlétük és aktivitásuk a nagy városokban. Svédországban a csoport pártot is alapított, mely a szabad véleménnyílvánítás jegyében eddig szabadon működik. Az országok közül Finnországban került egyedül betiltásra a turkui legfelsőbb bíróság döntése nyomán a mozgalom. A betiltást több körös bírósági döntés és számos komoly előzmény miatt kellett kezdeményezniük a finneknek. A turkui és helsinki zsinagógák ellen elkövetett sorozatos festékszórós támadások mellett a horogkeresztes zászlós felvonulások okoztak botrányt a finn fővárosban.

 

A finneknél a nenonácik megítélésében egy ideig a szólásszabadság esélyének megadása miatt az állam fellépése késett. A finn elnök rendszeres zsinagógai látogatásai, valamint jobboldali pártok, keresztény szervezetek kiállása és demonstrációi az antiszemitizmus ellen kissé árnyalják a finn helyzetet. Másrészről a baloldali Izrael-ellenes véleménnyílvánítás rendszeres különböző csoportok részéről Helsinkiben. Sajnálatos módon Svédországban, Norvégiában, Dániában és Izlandon eddig komolyabb fellépés nem történt a szabad vélemény megjelenítésének jogán.

 

 

 A finn törvényhozás döntése az ellenállási mozgalom betiltásáról azért is különösen fontos és aktuális, mivel első az északi országok közül, és olyan atrocitások után következett be, mely mellett nehéz elmenni szó nélkül. A mozgalom weboldalán rendszeresen jelent meg fajvédő témájú cikk, valamint az a klasszikus antiszemita toposz, miszerint Jom Kippurkor (engesztelési nap a zsidóságnál) a zsidók bűnei bocsánatot nyernek, sőt egy évre el is vannak nézve. Beszédjükben ugyancsak megejelenik a cionista világuralmi törekvés toposza  és a Holokauszt -tagadás is. A mozgalom beszüntetésének alapja a szabad véleménnyílvánítás túllépése, faji kategorizálás és gyűlöletkeltő beszéd volt.

 

Kisebbségben lévő keresztény szervezetek küzdenek az antiszemitizmus és Izrael-ellenesség ellen különböző formában. Az egyik komolyabb kezdeményezés 2018-ban a Patmos finn missziós szervezet részéről indult el, akik a Helsinki zsidó közösség védelmének megszervezésére gyűjtést kezdeményezett, és minden adományozott euró után még egy eurót ígért. A kampány célja a kiállás mellett a finn országgyűlés nyomás alá helyezése volt, ami sikeresen zárult, mivel a következő évben a finn állam állta a biztonsági költségeket.

Másik kiállási formára példa az évek óta megszervezett Menetelés az Életért programja, mely a nagyvárosokban ökumenikus meneteket szervez és meghívja a zsidó közösség és a város képviselőit is. A Thübingeni központú német szervezet March des lebens kezdeményezésésre létrejött világméretű mozgalom a finn keresztényeket is többször megmozgatta már.

 

 

 

 

 

 

komment
süti beállítások módosítása